Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Slyvų tręšimo paslaptys

Slyvų derliaus paslaptys: kaip ir kada tręšti vaismedžius, kad galėtume džiaugtis saldžiais ir gausiais vaisiais?

Slyvos – vienos universaliausių ir labiausiai mėgstamų sodo gėrybių. Jos puikiai tinka tiek šviežiam vartojimui, tiek uogienėms, kompotams ar džiovinimui. Tačiau norint kasmet džiaugtis kokybišku derliumi, vien tik tinkamos veislės ir gero oro nepakanka. Labai svarbu slyvas laiku ir teisingai tręšti – tai padeda vaismedžiams augti stipriems, žydėti gausiai ir brandinti saldžius, sultingus vaisius.

Šiame straipsnyje išsamiai apžvelgsime keturis pagrindinius tręšimo etapus, kuriuos rekomenduojama atlikti nuo pavasario iki rudens.

 

Slyvų tręšimo etapai

 

I. Pavasarinis tręšimas prieš žydėjimą: startas stipriam augimui

Pirmasis tręšimas – labai svarbus. Jo tikslas – paskatinti šaknų aktyvumą, žiedpumpurių formavimąsi ir paruošti medį artėjančiam žydėjimui bei vaisių mezgimui.

Receptas:

  • 10 litrų vandens
  • 30 g kalio sulfato
  • 60 g karbamido (azoto trąšos)

Naudojimas:
Vienam medžiui sunaudojama 10 litrų šio tirpalo. Jį pilkite tiesiai į dirvą, apie 30–40 cm nuo kamieno. Jei sode auga daugiau medelių – atitinkamai padidinkite kiekį.

Ką duoda?
Karbamidas skatina žaliosios masės augimą, o kalis stiprina augalo ląstelių struktūrą, padeda geriau įsisavinti maistines medžiagas ir užtikrina atsparumą pavasario šalnoms.

 

II. Birželio pradžios tręšimas: žydėjimui pasibaigus – energija vaisiams formuotis

Kai žiedai jau nubyrėjo ir vaisiai pradeda formuotis, slyvai reikia papildomo tręšimo. Tai etapas, kai vaismedis deda daug pastangų brandindamas derlių.

Receptas:

  • 10 litrų vandens
  • 30 g nitrofosfato

Naudojimas:
Šiuo mišiniu laistykite kiekvieną slyvą vieną kartą, birželio pradžioje. Nitrofosfatas – tai kompleksinė trąša, kurioje yra azoto, fosforo ir kalio. Būtent šie elementai būtini vaisiaus dydžiui, kokybei ir medžio ištvermei.

 

III. Vaisių nokimo laikotarpio tręšimas: saldumo ir skonio paslaptis

Vasaros viduryje, kai vaisiai sparčiai auga ir pradeda nokti, slyvoms reikia didesnio maistinių medžiagų kiekio. Tai padės ne tik užauginti didesnius vaisius, bet ir pagerinti jų skonines savybes.

Receptas:

  • 10 litrų vandens
  • 40 g nitrofosfato
  • 30 g karbamido

Naudojimas:
Šiuo laikotarpiu suaugusiam medžiui reikia 3 kibirų tokio tirpalo. Pilkite aplink laistymo zoną – kur baigiasi šakų vainikas, ten dažniausiai yra aktyviausios šaknys.

Ką duoda?
Karbamidas užtikrina intensyvų augimą, o nitrofosfatas padeda slyvoms sukaupti daugiau cukraus ir aromatinių junginių.

Slyvų derliaus paslaptys
Slyvų derliaus paslaptys

IV. Rudeninis tręšimas po derliaus nuėmimo: paruoškite medį žiemai

Kai vaisiai jau nuskinti, atrodo, kad darbas baigtas. Tačiau slyva dar nespėja „užmigti“ – šiuo metu ji ruošiasi žiemai, kaupia atsargas ir formuoja pumpurus kitam sezonui.

Receptas:

  • 10 litrų vandens
  • 30 g kalio sulfato
  • 40 g superfosfato

Naudojimas:
Vienam medžiui – 2 kibirai paruošto tirpalo. Tręšimą atlikite rugsėjo pradžioje, kai augimas jau lėtėja, bet dar nėra šalnų.

Ką duoda?
Kalis stiprina medieną ir padidina atsparumą šalčiui, o fosforas padeda formuotis šaknų sistemai ir naujiems žiedpumpuriams.

 

Papildomi patarimai sėkmingam slyvų tręšimui:

  • Stebėkite dirvožemį. Jei turite galimybę, reguliariai tikrinkite jo pH ir maistinių medžiagų kiekį.
  • Nepamirškite laistymo. Trąšos veikia efektyviai tik esant pakankamai drėgmei.
  • Naudokite mulčią. Po tręšimo padenkite dirvą organiniu mulčiu – tai padės išlaikyti drėgmę ir pagerins dirvožemio struktūrą.
  • Netręškite sausros metu. Geriau palaukite, kol žemė sudrėks – tada augalas geriau įsisavins medžiagas.

 

Išvada

Tinkamas tręšimo grafikas – tai sodo sėkmės pagrindas. Naudodami šiuos patikrintus mišinius ir laikydamiesi nurodyto dažnio, užtikrinsite slyvoms subalansuotą mitybą ištisus metus. O jūsų pastangos tikrai atsipirks – derlius bus gausus, vaisiai – stambūs, saldūs ir aromatingi.

Jei patiko, pasidalink
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.